نقد شوندگی به چه معناست ؟
به گزارش ایران کلام، شما هم حتما موافق این موضوع هستید که بتوانیم در زمان مناسب به پول خود دسترسی پیدا کنیم در این مطلب قصد داریم مفهوم نقدشوندگی سهام را مورد ارزیابی قرار دهیم

به گزارش ایران کلام به نقل از بورس فردا ، در این مطلب، عوامل موثر بر نقدشوندگی سهام را آنالیز می کنیم. توجه داشته باشید که میزان جابه جایی پول شرایط نقدشوندگی سهام یک شرکت را معین می نماید.
مفهوم نقدشوندگی سهام
شاید برای شما هم سوال باشد که Liquidity یا نقدشوندگی سهام به چه معنی است؟ تعریف نقدشوندگی به زبان ساده این است که بتوانیم به سرعت سهام یا دارایی خود را در بازار به قیمت واقعی به فروش برسانیم. به طور خلاصه به هر میزان که ما بتوانیم یک دارایی را با سرعت بیشتر و راحت تر به وجه نقد تبدیل کنیم میزان نقدشوندگی آن بیشتر می گردد.
دارایی ها عبارت اند از: ارز، طلا، سهام شرکت های بورسی، اوراق مشارکت و… این گونه دارایی ها قدرت نقدشوندگی بیشتری از ملک و زمین دارند. به عبارتی املاک و مستغلات در بازه های زمانی متفاوت، جریان نقدینگی آن ها افزایش یا کاهش خواهد داشت. خصوصاً در دوران رکود بازار ملک، بدین دلیل برای نقد کردن ملک خود احتیاج به زمان بیشتر دارید و حتی مجبور می شوید قیمتی بسیار پایین تر از نرخ بازار در نظر بگیرید. ریسک نقدشوندگی ممکن است به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد که یکی از این عوامل، کیفیت اطلاعات حسابداری است.
اگر شما یک سرمایه گذار هستید باید نقدشوندگی سهام برایتان اهمیت بسیاری داشته باشد زیرا که اگر در آینده به هر دلیل قصد فروش دارایی خود را داشتید و تصمیم به تبدیل دارایی خود به وجه نقد گرفتید، در کمترین زمان این امر برایتان حاصل گردد.
ویژگی های سهم هایی با نقدشوندگی بالا عبارت اند از:
- میزان داد و ستد سهام در تعاملات تالار بالا باشد.
- داد و ستد سهام در تلار معاملات متناوب باشد.
- میزان تاثیرگذاری شرکتی که سهام آن را خریداری کرده ایم بر کل بازار قابل توجه باشد.
- میزان سهام شناور آزاد در آن سهم بالا باشد.
- شرکت ارائه دهنده سهم اطلاعات اقتصادی شفافی ارائه دهد.
نقدشوندگی سهام در بورس اوراق بهادار به این معنی است که شما هر زمان که به پول خود احتیاج داشتید بتوانید سهام خود را بفروشید و آن را به پول نقد تبدیل کنید. در زمان افزایش تقاضا و رشد قیمت سهام ممکن است سهام شرکت در شرایط صف خرید قرار گیرد و یا در زمان افزایش عرضه و کاهش شدید قیمت سهام شرکت در شرایط صف فروش قرار بگیرد که در اینجا مفهوم نقدشوندگی بسیار اهمیت پیدا می نماید، زیرا در هنگام خرید و فروش حتی اگر سهام شرکت در صف خرید یا فروش نهاده شد بتوانید سهام مورد نظر خود را معامله کنید.
فرمول محاسبه ضریب نقدشوندگی شرکت ها
تعداد سهام معامله شده طی سال
= ضریب نقد شوندگی
کل سهام منتشره شرکت
به این موضوع هم توجه داشته باشید که درمحاسبات رتبه نقد شوندگی، پارامترهای بسیاری مانند: متوسط ارزش روز - دفعات معامله - تعداد خریدار و عوامل دیگر موثر هستند.
فرمول برای محاسبه ضریب نقد شوندگی
1 تقسیم بر تعداد روزهای معامله
1 تقسیم بر تعداد خریداران
1 تقسیم بر تعداد دفعات معامله
1 تقسیم بر تعداد سهام معامله شده
1 تقسیم بر حجم ریالی معاملات سهم
1 تقسیم بر متوسط ارزش روز یک سهم
رتبه نقدشوندگی = 1 تقسیم بر مجموع (جمع) 6 عمل ذکر شده
منبع: جام جم آنلاین